Bugün

Ani'nin fethinin 959. yıl dönümünde sporcular pedal çevirdi, kulaç attı

Bisikletliler Derneği Kars Şubesi, bisiklet turu etkinliği kapsamında Valilik binası önünde toplandı. Türkiye Bisikletliler Federasyonu Kars Temsilcisi Batuhan Caner Kayhan, 100 kilometre pedal çevirerek Ani'nin tarihi önemini anlatacaklarını ifade etti.

13 Ağustos 2023 - 15:56
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kars'ta, Ani'nin Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan tarafından 1064 yılında fethedilmesinin 959. yıl dönümü, büyük bir coşkuyla kutlandı.

Bu tarihi anı, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Ani Ören Yeri'nin fethi ile onurlandırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu etkinlikler, Kars Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirildi.

Bisikletliler Derneği Kars Şubesi, bisiklet turu etkinliği kapsamında Valilik binası önünde toplandı. Türkiye Bisikletliler Federasyonu Kars Temsilcisi Batuhan Caner Kayhan, 100 kilometre pedal çevirerek Ani'nin tarihi önemini anlatacaklarını ifade etti. Ayrıca, bu tür bir etkinliğin Anadolu’ya Türklerin girişini ilk defa bu şekilde kutlayacaklarını ekledi.

Bisiklet turuna katılan Aslı Kuş, ilk defa bu uzun mesafede bisiklet kullanacağını, fakat bu anlamlı etkinlikte arkadaşlarıyla olmanın heyecanını yaşadığını dile getirdi. Diğer bir katılımcı olan Zeynal Narinç de, bu turun tarih ve turizm açısından değerli olduğunu belirtti.

Bisikletli sporcular, Ani'ye dikkati çekmek amacıyla 100 kilometre pedal çevirirken, jandarma ekiplerinin de eşlik ettiği görüldü.

Etkinlikler sadece bisiklet turuyla sınırlı kalmadı. Kars Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu'nda da Ani Yüzme Yarışları düzenlendi. Bu yarışmalarda kız ve erkek öğrenciler, Ani'nin fethi onuruna mücadele etti. Dereceye girenlerin madalyaları, 16 Ağustos'ta Ani Ören Yeri'nde verilecek.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, her yıl Ani'nin fethini farklı etkinliklerle kutladıklarını vurgulayarak, "Bu yıl da bisiklet turu, yüzme, okçuluk ve satranç gibi yarışmalarla kutlama devam ediyor. 16 Ağustos Çarşamba günü Ani Ören Yeri'nde düzenlenecek törenle etkinliklerimiz son bulacak." ifadelerini kullandı.