SUSAMIN ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI
Yayınlanma :
06.04.2023 12:59
Güncelleme :
06.04.2023 12:59


Türkiye’de “süsen” adıyla da bilinen susamın anayurdu Afrika’dır. Tropikal ve subtropikal bölgelerde susamın kültürü yaygındır. Ülkemizde Trakya, Akdeniz ve Ege bölgelerinde susamın tarımı yapılmaktadır. Tohumlarında bulunan yüksek miktardaki ve kalitedeki yağı ile susam, dünyada kültürü yapılan en eski ve en önemli yağ bitkilerinden biridir. Susam yağına; “şirik yağı”, “şırlan yağı”, “şırlağan yağı” gibi isimler verilmektedir.
Susam yağı; protein, B3 vitamini, E vitamini, folik asit ve bazı mineraller içerir. Susam yağı, uzun bir süre acılaşmadan saklanabilmektedir. Susam yağının cilt üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle susam, eczacılık teknolojisinde de kullanılmaktadır. Halk hekimliğinde susam köklerinden hazırlanan çay, öksürük kesici özellik göstermektedir ve astım tedavisinde kullanılmaktadır.
Susam, vücuda enerji verir ve solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır. Göğsü yumuşatarak nefes darlığına ve bronşite iyi gelir. Antioksidan özelliktedir ve kansere karşı koruyucudur. Susam yağı safra taşlarının düşürülmesine yardımcıdır. Karaciğer hastalıklarına ve kemik erimesine karşı faydalıdır. Böbrek iltihaplarını gidermede yardımcıdır.
Mutfaklarımızdaki baharatların belki de en eski tarihli olanlarından biri susamdır. Sadece baharat olarak değil, ilaç niyetine ve dini sembol olarak da kullanılan susam, tahin helvası yapımında da kullanılmaktadır. Kabukları soyulan susam tohumlarının ezilmesi ile tahin elde edilmektedir. Susam yağı, yemeklik yağ olarak kullanılabilmektedir ve susam yağının besleyici değeri oldukça yüksektir.
Sözlerimi konu ile ilgili güzel bir atasözü ile sonlandırmak istiyorum:
“Sağlık insanların başında öyle bir taçtır ki, onu ancak hastalar görür.”
(Arap atasözü)
Sağlık dolu, güzel günler dilerim…
Hilal ŞAHİN GÜNEŞSU (Diyetisyen)
hilal_sahin93@hotmail.com
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: