Sat-1 Serotipli Şap Hastalığının büyük ekonomik kayıplara neden olması riski ile karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Başkan Ödül, Kars köylüsünü ve işletme sahiplerine yönelik önemli bilgiler paylaştı.
Tarım Bakanlığı tarafından Ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da hayvan pazarlarının 2 Temmuz tarihinde kapatıldığını hatırlatan Başkan Ödül, Kars köylüsüne ve işletme sahiplerine yaptığı uyarıda ahır ve işletme ziyaretleri yapmamalarının hayati önem taşıdığını söyledi.
50 yıl sonra ilk defa ülkemizde görülmeye başlayan Sat-1 Serotipli Şap Hastalığının yayılmasının önüne geçmek için ahır ve işletme ziyaretlerinin yapılmamasının virüsün yayılmasını engelleyeceğini belirten Kars Veteriner Hekimler Odası Ercan Ödül yaptığı uyarı ve bilgilendirmede ayrıca şu ifadeleri kullandı:
“Bizler komşularına karşı çok misafirperver bir toplumuz. Ne yazık ki Sat-1 Serotipli Şap Hastalığı ile karşı karşıyayız. Bu virüs, bulaşıcılığıyla güçlü seyreden hastalıklardan birbiridir. Bu nedenle her kesin bir birlerinin ahırlarını ve işletmelerini ziyaret etmemeleri gerekiyor. Ziyaretler sırasında virüs kolayca yayılmaktadır. Hayvanların toplu bulundukları alanlara üstümüzü değiştirmeden girmek çok ciddi bir enfeksiyon riski oluşturuyor. Bu yüzden bu temasların ve bu ziyaretlerin kesilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu hastalık süresince bu hastalığın bu ülkenin gündeminden çıkması için tüm tedbirleri birlikte almalıyız. Ama mutlaka bir ahıra girmemiz gerekiyorsa ahıra özel giysilerimizi giymeliyiz. Başka yerlerde ise farklı bir kıyafet giymemiz gerekmektedir.
Bu hastalık araçların tekerlekleri ile de tüm bölgeye bulaşabilmektedir. Bu gerçeği unutmamalıyız ve bizim tespitlerimize göre şap virüsü rüzgarla 80 kilometre taşınabilmektedir. Bu bilmediğimiz ve ilk defa karşılaştığımız bir virüs değil ve bu anlamda savunmasız da değiliz.
Şap Enstitüsü Müdürlüğümüz var Türkiye'ye yetecek kadar aşıyı üretecek kapasiteye sahiptir. Bu anlamda aşılama süreci Tarım Bakanlığımız tarafından hastalıkların durumuna göre dağıtılmaktadır. Vatandaşlarımıza düşen bilinen ve önerilen tüm uyarılara dikkat etmeli ve özellikle birbirlerinin ağırlığını ziyaret etmemeleri geriyor. Hayvan transferinin de kesinlikle durdurulması ve hayvan alım satımını durdurmamız gerekiyor. Bize düşen bu virüsün direncini alacağımız önlemlerle kırmaktır. Ayrıca vatandaşlarımız hayvanlarını ne olursa olsun birbirlerinin ahırlarına ve ortak sulama alanlarına da götürmemeleri gerekiyor. Vatandaşlarımız şap ile mücadeleyi biliyorlar çünkü şap salgınlarını çok görüyoruz.
Türkiye dünyada jeopolitik olarak çok önemli bir noktadır. Bu nedenle hem insan hem de hayvan hareketlerinin sık olduğu bir noktadayız. Şap hastalığının da ilk görüldüğü il Hakkari. Bizler veteriner hakimler olarak son dönede yaşanan İsrail- İran savaşın da muhtemelen hayvan ve insan hareketini arttırdığı ve bulaşanın da bu yönde olduğunu tahmin ediyoruz. Türkiye’de veteriner hekimliği şap hastalığına alışıktır ve neredeyse 100 yıldır şap salgınlarıyla mücadele ediyor. 1954 yılından beri şapa karşı daha doğrusu virüslere karşı en büyük elindeki silah olan aşı kapasitesine sahiptir. Hayvan sahiplerimiz sakin olmalarını ve süreci Türk veteriner hekimlerine emanet etmelerini bio güvenlik önlemlerini özellikle sizler amacıyla belirtmek istiyorum."
Yorumlar
Kalan Karakter: