Dr. Nilgün Şanal, yaptığı bilgilendirmede; hipertansiyonun erken dönemde tespit edilebilmesi ve kontrol altında tutulabilmesi için neler yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Her bir vatandaşın aile hekimine başvurarak hipertansiyon taraması yaptırmasının hayati önem taşıdığına da vurgu yapan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nilgün Şanal,18-40 yaş arası sağlıklı bireylerin 3 yılda bir kez, 18-40 yaş arası riskli bireylerin yılda bir kez ve 40 yaş üstü sağlıklı bireylerin yılda bir kez hipertansiyon taraması yaptırmasının hayati önem taşıdığını dile getirdi.
Hipertansiyon hastası olanların, yüksek tansiyonun zararlı etkilerinden korunabilmeleri için aile hekimleri tarafından belirlenen aralıklarla takiplerini yaptırmaları önerilerinde de bulunan Dr. Şanal: "Hipertansiyon kontrol altına alınmazsa kalp krizi kalp yetmezliği, damarlarda anevrizma (balonlaşma) inme böbrek yetmezliği körlük bilinç bozuklukları ciddi durumlara neden olabilir.” dedi.
Hipertansiyon Nedir?
Hipertansiyon hakkında da bilgi veren Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nilgün Şanal: “Kalbimiz tarafından pompalanan kanın damar duvarlarına yaptığı basıncın normal değerlerin üzerinde olması durumu hipertansiyon (yüksek tansiyon) olarak adlandırılmaktadır. Büyük tansiyonun 140 mmHg ve üzerinde küçük tansiyonun 90 mmHg ve üzerinde olması halinde hipertansiyondan bahsedilir."
Tansiyon Nasıl Ölçülür?
Tansiyonunuzun ölçümünden önce; Oturur durumda en az 5 dakika dinlenin ve en az yarım saat önce çay kahve tütün ve tütün ürünü içmeyin. İdrarınızı yapmış olun ve tansiyonunuzun ölçümü sırasında; Avucunuzu açık hale getirin ve kolunuzu kalp seviyesinde tutun. Ayak ayak üzerine atmayın. Bir seferde en az iki ölçüm yapın (en az 1 dakika ara ile) ve son iki ölçümün ortalamasını kaydedin. Tansiyon aletinizin kan basıncınızı doğru ölçtüğünden emin olmak için kalibrasyonunu (cihaz bakımını) yılda en az 2 kere yetkili servislerde yaptırın.
Hipertansiyondan korunmak için neler yapmalı
Sağlıklı beslenin, yeterli miktarda su için. Tuz tüketimini azaltın. Tütün tütün ürünleri ve alkolden uzak durun. Düzenli fiziksel aktivite yapın. Aile hekiminize başvurun ve düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırın. Tansiyonunuzu düzenli olarak ölçtürün. Hipertansiyondan ya da zararlı etkilerinden korunmada yaşam tarzı değişiklikleri de etkin rol oynamaktadır. Bu nedenle en yakın sağlıklı hayat merkezine başvurarak yaşam tarzı değişiklikleri konusunda düzenli danışmanlık almayı ihmal etmeyin!
Yorumlar
Kalan Karakter: