Arpaçay ilçesinde yer alan ve "Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme" ile korunan gölün, 416 hektarlık Ramsar Alanı bulunuyor.
Afrika-Avrasya göç yolunda bulunması dolayısıyla birçok kuş türüne ev sahipliği yaparken çevresel etkenler nedeniyle kuruyan Kuyucuk Gölü'nün yeniden "kuş cenneti" olması için Yarının Suyu Programı'yla valilik öncülüğünde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, DSİ 24 Bölge Müdürlüğü ile KuzeyDoğa Derneği tarafından 2019 yılında başlatılan çalışmalar devam ediyor.
Deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikte bulunan alana, sondaj çalışmalarıyla göle bugüne kadar yaklaşık 6 milyar litre su pompalandı.
Son 20 Yılda Türkiye'de En Çok Kuş Türünün Kaydedildiği Alan: Aras Nehri Kuş Cenneti
Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı Köyü'nde Aras Nehri'nin taşkınlarıyla oluşan ve Aras Nehri Kuş Cenneti adı verilen bölge, her mevsim kıtalar arası göç eden kuş türlerini ağırlıyor.
KuzeyDoğa Derneğince, 2006 yılında bu bölgede kurulan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde, göçmen kuş türleri üzerine araştırma yapılıp elde edilen veriler, bilim camiasıyla paylaşılıyor.
Araştırma verileri, dünya genelinde kuş bilimcilerin buluştuğu eBird platformu üzerine kaydedilip araştırmacılara ve doğa gönüllülerine ulaştırılıyor.
Ornitoloji çalışmalarında rehber görevi gören eBird verilerine göre, Iğdır'daki Aras Nehri Kuş Cenneti, son 20 yılın en fazla tür kaydedilen alanı olarak kırmızı renkle "sıcak nokta" konumunda yer alıyor.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Koç ile Utah üniversiteleri öğretim üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine, Aras Nehri Kuş Cenneti'nin önemli kuş göç rotaları üzerinde bulunduğunu söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: