Kars’ta ata toplumları, süt ve süt ürünlerinin tanıtılmasında önemli bir rol üstlenen İlhan Koçulu, peyniri kültür olarak ele aldıktan sonra “Birçok medeniyet Anadolu'da yeşermiş, vücut bulmuştur. Bitki çeşitliliği olarak farklı iklimlerin yoğun bulunduğu bir bölge olarak düşünürsek Anadolu'da peynir kültürü bana göre dünyanın en iyi peynir kültürüdür. Ama bugün dünyanın birçok yerinde özellikle de Avrupa'da peynir, çok önemsendiği halde Anadolu'da niye önemsenmedi? Anadolu peyniri bir meslek olarak ele alınmadığı, bir kültür olarak görülmediği için.” diye konuştu.
Türkiye'de kayıt altında 200 civarında peynir olduğunu kaydeden Koçulu “Aslında biraz derinlemesine detaylı bir incelemeye gittiğimizde Türkiye'de 400 çeşit peynirin olduğunu düşünüyorum. Ve buna tanıklık da etmişim. Anadolu'da peynir başlığıyla il il, ilçe ilçe, köy köy gezdikçe bunu fark ediyorum. Çünkü farklı kültürlerin farklı yaşadığı bir alanda biyolojik çeşitliliğin bu kadar yoğun olduğu bir coğrafyada peynir çeşitleri de beklediğimizin çok üzerindedir. Bilinenin de çok üzerindedir.” şeklinde konuştu.
“Kars, Kafkasya'nın Anadolu'ya açılan nizamiye kapısıdır.” diyen Koçulu, “Bu nizamiye kapısından binlerce yıldır binlerce kültür geçti. Iğdır'dan Ardahan'a kadar hatta biraz o tarafa Erzurum Uzundere’yi, Artvin'i de alırsak bu 250 kilometrelik bir çap içerisinde, bir daire içerisinde biyolojik çeşitliliğin zenginliği baş döndürüyor. Artvin'de 2777, Ardahan'da 1900, Kars'ta 1777 çeşit bitki bulunmaktadır. Bu zenginliğin peynire yansıyışı, yemek kültürüne yansıyışı derinlemesine irdelendiğinde baş döndürecek bir hikâye çıkmaktadır.” İfadesine yer verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: