Plastik bebeklere şekil ve yöresel kıyafetler giydiren Fidan Atmaca yaşayan insan hazinesi de seçilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ödül de aldı. 40 yıldır bebek üreten Atmaca yöresel motiflerle süslediği bebek giysilerinden bir örneğini de kendisi giyiyor. Ardahan ve Damal’da kurslar vererek bu sanatı ve Damal Bebeklerini fırsat buldukça öğretiyor. Giysilerde dikkat edilen özellikleri halk eğitim merkezi, cezaevi gibi yerlerde kursiyerlere öğretiyor.
Fidan Atmaca geçmiş tarihimizi yaşatırken Damal ve Ardahan’ı da yurt içinde ve yurt dışında tanıtıyor. AKI-Der Kadınlar Meclisi Başkanı Canan Avşar Uzun da kadın girişimci olarak Fidan Atmaca’nın çalışmasından gurur duyuyor ve sık sık kendisini ziyaret ediyor.
Damal Bebekleri:
Damal’da yöre kadınlarını yerel kıyafeti Orta Asya Oğuz Türkleri'ne dayanıyor.
Ardahan, coğrafi bakımdan soğuk bir iklime sahip olduğu için yöre insanı geleneksel giysilerini katman katman giyerek kendilerini soğuktan korumaya çalışıyor. Damal bebeği de giysi ve süslemeleri ile ismini aldığı Damal ilçesi ve köylerindeki Türkmen kadınların giyim tarzını yansıtmakta ve geçmişin izlerini günümüzde yaşatmaya devam etmektedir. Damal Bebeğini oluşturan giysi ve birçok parçadan oluşan tamamlayıcı giysilerin her biri ayrı bir emeğin ürünü ve hepsinin farklı işlevleri var. Kıyafete "üçetek entari" deniyor. Üçetekle birlikte gömlek, şalvar ve fermene denilen cepken giyiliyor. Başa takılan boncuk işli parçaya ise terlik deniyor. Kıyafet gümüş kemer, saç bağları, baş süsleri ve bileziklerle zenginleştiriliyor. Türkmen kadınları için kendi kıyafetlerini yapmak çok önemli. Yeni evli ve yaşlı kadınlar başa işlemeli beyaz keten bir örtü örtüyorlar, genç kızların ise keten kullanması kesinlikle yasak.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: