Kars’a hayat veren Kars Barajının Çamçavuş Köyü tarafında bulunan dipsavaktan bir saniyede deşarj edilen 17 metreküp su görenleri büyülüyor.
Barajda biriken suyu istenildiği zaman deşarj etmek için kullanılan dipsavak, rezervuarda suyu belli bir seviyede tutabilmek için kullanılıyor. Baharın gelmesiyle birlikte yüksek kesimlerdeki karın eriyerek yağmurla birlikte baraj gölünü doldurması nedeniyle baraj gövdesinin alt kısmında kurulu sistem, Kars Barajının en önemli bölümlerinden birini oluşturuyor.
Yöre halkı sık sık baraja giderek dipsavatak büyü bir coşkuyla esen suyu seyre koyuluyor. Ayrıca dipsavaktan çıkan suyun sesi insanı büyülüyor. Suyun dipsavaktan çıkışı coşkun bir şekilde metrelerce uzağa aktığı gibi çıkarttığı ses ise adeta heyecan veriyor. Hatta güneş ışınlarının suyla buluşması ise zaman zaman küçük gök kuşaklarının oluşmasını da sağlıyor.
Toplam rezervuar su depolama hacminin 182,07 milyon m³ olduğu Kars Barajında depolanan su ile Kars ovasında 260 bin 030 dekar, Digor ovasında ise 215 bin 750 dekar olmak üzere toplam 475 bin 780 dekar tarıma elverişli alanın cazibeli borulu sulama şebekesi ile sulanması temin edilecek.
2018 yılı fiyatları ile yıllık 92 milyon TL tarımsal fayda ve 7.241 kişiye tarımsal istihdam imkânı sağlanmasının yanı sıra 2,24 MW kurulu gücündeki santral ile yıllık 9,76 GWh/yıl enerji üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: