Dağcılar, Ani’nin Fethini Yahni’nin zirvesinde kutladı
Yayınlanma :
16.08.2022 16:25
Güncelleme :
16.08.2022 16:25


Ali Asker Daşdelen
Kars Valiliği koordinasyonunda düzenlenen etkinlikler kapsamında; Türkiye Dağcılık Federasyonu Kars İl Temsilciliği ve Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü tarafından Kars Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün destekleri ile Yahni Dağına zirve tırmanışı gerçekleştirildi.
Kars Kültür ve Turizm il Müdürü Hayrettin Çetin’in de eşlik ettiği dağcılar, Ani Ören Yeri’ni gezdikten sonra 2.254 rakımlı Yahni Dağına tırmanarak, Ani’nin Fethi’nin 958’nci yıldönümü zirvede kutladı.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Kars İl Temsilcisi Alpay Korkmaz, Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Genel Başkanı Orhan Kozan ve Kars Şube Başkanı Tarettin Durmuş tarafından düzenlenen zirve tırmanışına İzmir ve Kars’tan 40 dağcı ve doğa tutkunu katıldı. Kars il merkezindeki tarihi ve turistik merkezler, Sarıkamış, Allah’u Ekber Şehitliği, Kars Kanyonu, Borluk Vadisi ve Ani’de doğa yürüyüşü yapan Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü İzmir Genel Merkez üyeleri de bölgeye hayran kaldı. Dağcılar gezi ve kutlama sırasında çektikleri video ve fotoğrafları da sosyal medya hesaplarından paylaşarak Kars’ın gönüllü tanıtım elçisi oldular.
KOZAN, “ANADOLU’NUN KAPILARI MALAZGİRT’TEN ÖNCE ANİ’DE AÇILDI”
Ani gezisi sonrası gazetecilere açıklamada bulunan, Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Genel Başkanı Orhan Kozan, Ani’nin Türk tarihi için çok büyük bir önemi olduğunu hatırlattı. Anadolu’nun kapılarının Malazgirt’ten önce Ani’de Türklere açıldığına da dikkat çeken Kozan, “Sultan Alparslan, Bizanslılarla önce Malazgirt’te karşılaşmadan önce Ani ve çevresindeki Bizans’ın gücü sayılabilecek Bargatlı Krallığının iki önemli bölgesini yok etmeğe başlamış. Ani’yi 1064’te ele geçirdikten sonra da Büyük Ermenistan Krallığının ilk ve en büyük eyaleti Vaspurakon’u da ele geçirdikten sonra Malazgirt’te büyük zafere ulaşmıştır. Yani aslında Anadolu’nun kapıları Malazgir’ten değil Ani’den açılmaya başlanmıştır. O yüzden Kars’ta olmaktan son derece büyük bir mutluluk duymaktayız. Hep birlikte 30’un İzmir’den olmak üzere 40 dağcı arkadaşımız ile birlikte Ani Ören Yeri’ni gezdikten sonra 2.554 rakımlı Yahni Dağına zirve yaparak Ani’nin fethini 958’inci yılında yerinde kutlamanın mutluluğunu yaşadık. Bizlere destek veren Kars Valisi Sayın Türker Öksüz başta olmak üzere, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin ve Gençlik ve Spor İl Müdürü Nedim Aslan’a teşekkür ediyorum” dedi.
KORKMAZ, “ANİ’NİN FETHİ, MALAZGİRT ZAFERİ’NİN ELDE EDİLMESİN ANAHTARIDIR”
Türkiye Dağcılık Federasyonu Kars İl Temsilcisi Alpay Korkmaz da açıklamasında; Ani’nin fethinin, Malazgirt Zaferi’nin elde edilmesin anahtarı olduğuna vurgu yaparak binlerce yıldır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Ani’nin, Ülkemiz ve Kars için önemli bir ören yeri olduğunu söyledi.
Kars’ın Ani ile birlikte tarihi, turistik, inanç turizmi ve doğal varlıkların son yıllarda daha fazla dünyaya tanıtıldığını da söyleyen Korkmaz, “Bizler de ilimizde faaliyet gösteren dağcılık kulüpleri ve doğa tutkunları ile birlikte şehrimizin tanıtımına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Kars özellikle yüksek irtifalı dağları ile dağcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Öncelikli olarak 90 bin şehidi bağrında barındıran Allah’u Ekber dağlarında yılın dört mevsiminde doğa yürüyüşleri ve tırmanışlar gerçekleştirmek için çaba sarf ediyoruz. Kars Valiliği koordinasyonunda düzenlenen kutlama etkinlikleri kapsamında; Türkiye Dağcılık Federasyonu Kars İl Temsilciliği olarak ve Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü ile birlikte Kars Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün destekleri ile Yahni Dağına zirve tırmanışı gerçekleştirerek, Ani Fethi’ni Yahni Dağının zirvesinde kutlandık.” Diye konuştu
Kaynak: Dağcılar, Ani’nin Fethini Yahni’nin zirvesinde kutladı
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: